Halkaer_aadal_Pressemeddelelse_-_Kopi_(2).jpg

Ny distributør

27-06-2017

Pressemeddelelse 27. juni 2017

 

Halkær Ådal har fundet ny distributør af måltidskasser.

 

Det var noget af en mavepuster, da Postnord for tre måneder siden opsagde samarbejdet med 240 virksomheder. Virksomheder, som i udpræget grad er startet og drevet af iværksættere.

 

Halkær Ådal Økologisk er startet og drevet af iværksætterne Edith Agerbo og Kate Bryrup. Måltidskasserne blev i 2013 distribueret af Logsite, men da Postdanmark købte Logsite, blev Postdanmark (siden Postnord) distributøren. Det betød samtidig at der ingen alternative distributører var.

Det tager masser af tid og energi at få en virksomhed op på et niveau, hvor virksomhedens økonomi egentlig hænger sammen. Halkær Ådal har akkurat nået det niveau. Som iværksætter er det noget af en overraskelse at opleve at en halvoffentlig virksomhed som Postnord spænder ben for iværksætteriet. Der er megen floromvunden snak om at landet har brug for iværksættere; her blev det så til konkret handling. 240 virksomheder stod med tre måneders varsel uden distribution. (De største virksomheder som har brug for transport af fødevarer til private er opsagt med længere varsel).

En privat virksomhed ville, hvis man ville af med et forretningsområde, forsøge at sælge det område eller i det mindste sælge kundekartoteket. Det kunne give noget indkomst, og det ville være en servicering af kunderne. Som borger i Danmark opfattes det ikke som ansvarligt at Postnord blot opsiger alle aftaler.   Postnord havde de facto monopol.

 

Forløbet har været således: 31. marts 2017 opsagde Post Nord alle aftaler om distribution af fødevarer, men med et løfte om at de ville komme med et alternativt tilbud. 1. maj meddelte de så at opsigelsen stod ved magt, og der var ikke noget alternativt tilbud fra dem.  10. maj 2017 sendte Halkær Ådal Økologisk et åbent brev til transportministeren om det problematiske i at Postnord opsiger distributionssamarbejdet efter at være blevet enerådende på markedet. Det blev fulgt op af en henvendelse til fødevareministeren 16. maj 2017. Transportministeren har reageret i pressen med at Postnord ingen forpligtelse har i fht. udbringning af fødevarer. Fødevareministeren har henvist til transportministeren.

 

Halkær Ådal har henvendt sig til forskellige distributører med blandet held, det var derfor oplagt da lejligheden bød sig at mødes med andre virksomheder som var opsagt af Postnord. Ved et møde i trekantsområdet 24. maj 2017, hvor mere end 100 virksomheder var repræsenteret, blev man enige om en fælles opsøgende indsats overfor eksisterende distributører, som pt. Ikke kører med fødevarer.

 

Halkær Ådal er så heldige, at vi har en ny distributør fra 1. juli 2017. Aftalen blev indgået mandag morgen, hvilken må siges at være i sidste øjeblik, da Postnord har hentet kasser hos Halkær Ådal mandag eftermiddag for sidste gang.

Det har selvfølgelig taget tid for potentielle distributører at afprøve håndtering af fødevarepakker, at implementere track and trace, at tale med alle virksomhederne og at finde chauffører så de kunne udvide deres kørsel. Og distributørerne har været under et voldsomt tidspres pga. det korte opsigelsesvarsel.

Flere virksomheder blev lykkeligvis interesserede, og Halkær Ådal har valgt at distribuere med Expressen, som kan varetage landsdækkende levering, som har software svarende til Postnord, og som kan hente i Løgstør.

Jetpak, DAO/SHT er andre distributører som er på banen.

 

Det har været et sejt forløb, men Halkær Ådal ser frem til også efter 1. juli at levere måltidskasser med frossen økologisk færdigmad i hele lande