Søg

Berlingske: Ilse som medejer

Ilse Jacobsen går om bord i økologisk madprojekt

Kvinden bag de berømte gummistøvler er blevet medejer af firmaet Halkær Ådal, der bringer økologiske færdigretter til døren. Hun vil blandt andet lære os, at frostmad og kvalitet ikke er modsætninger.

Måltidskasser med råvarer, der bliver stillet foran hoveddøren, er blevet en fast bestanddel af mange travle danskeres hverdag. Nu er Edith Agerbo og Kate Bryrup, tilsammen firmaet Halkær Ådal, gået skridtet videre med en ny service, som leverer færdigretter tilberedt udelukkende med økologiske ingredienser.

»Vi laver maden, ligesom man gør hjemme i køkkenet. Alt er tilberedt fra bunden med økologiske råvarer,« siger Edith Agerbo, der er uddannet civilingeniør, mens Kate Bryrup er civiløkonom. Under mottoet »Fra bonde til bord« bruger de økologiske leverandører, som de kender – i mange tilfælde lokale bønder i Løgstør, hvor de bor. Grøntsagerne stammer fra Solhjulet, der i stor udstrækning forhandler danske økologiske grøntsager.

Fra gummistøvler til mad

Halkær Ådal har eksisteret siden år 2012 og arbejder sammen med blandt andre Irma og Nemlig.com, der forhandler nogle af deres retter. Det nye koncept, hvor de tilbyder udbringning af seks forskellige kasser, gik for alvor i luften i sidste uge.

Det sker, efter at de medvirkede i iværksætter-programmet »Løvens Hule« på DR, hvor blandt andre Ilse Jacobsen sad i panelet.

»Da de kom ned ad trappen og fortalte om deres produkt, var jeg helt sikker på, at det var noget, jeg kunne identificere mig med. Økologisk mad interesserer mig, og deres idé er super interessant,« fortæller Ilse Jacobsen, som også valgte at blive investor i firmaet på grund af de to indehaveres livsstil.

»De lever selv efter, at alt skal være økologisk. Det gør de vitterlig. Og det har jeg respekt for,« tilføjer hun.

Vegetar eller kød

Man kan vælge mellem kasser til kødspisere, veganere og vegetarer. Der findes også en kasse med suppe og en julekasse. Derudover kan man vælge »Nem Mad«, for eksempel frikadeller og enkelte måltider i webshoppen. »Som tingene ændrer sig i vores hverdag – blandt andet med travlhed – ville jeg selv synes, det kunne være dejligt at få sådan en kasse leveret til døren. Jeg kan spise retterne, når jeg har lyst, og jeg kan kombinere mange retter,« siger Ilse Jacobsen, som på sigt har planer om at sælge særlige kombinationer til gigtramte. Kasserne med mad kan bestilles til mellem en og fire personer. De bliver leveret frossent hver tirsdag mellem klokken 8-16. Hvis man ikke er hjemme, stiller firmaet kassen uden for. Maden er pakket med tøris og kan derfor stå ude uden at tø op.

»Ved at fryse maden, bliver bakterierne slået ned. Der er nogle retter, hvor kvaliteten falder, når de fryses ned, men dem går vi jo så uden om. Vi undgår for eksempel at bruge kamsteg i vores måltidskasser, fordi kødet efter frysning og genopvarmning let bliver meget tørt og kedeligt. Det problem har vi ikke med nakkesteg og ribbensteg – her er kødet mørt og smagfuldt, også efter frysning og genopvarmning. Desuden serverer vi ikke friske grøntsager. De er altid tilberedt. Så det må man selv klare ved siden af. Til gengæld lægger vi altid noget frisk ved, for eksempel hjemmelavede syltede agurker,« siger  Edith Agerbo. Ilse Jacobsens mål er også at vise, at frost ikke betyder lavere kvalitet. »Vi skal til at vænne befolkningen til, at der ikke er noget i vejen med, at maden er på frost. Vi skal opdrage og lære, at man godt kan kigge ned i frostdisken og finde kvalitet.«

Masser af måltidskasser

I dag findes der mange spillere på markedet, når det kommer til måltidskasser, hvor indholdet består af råvarer, som skal tilberedes hjemme i køkkenet. Sitet »Online-supermarkeder« kan berette om ikke færre end 13 forskellige muligheder i hele landet.

Samtidig kan man købe en række færdigretter i de fleste supermarkeder – fra Cofoco til Claus Meyer. Men der er længere imellem frosne retter, som man med god samvittighed serverer for familien, og udbringning af måltidskasser bestående af færdigretter er også noget nyt.

»Jeg forestiller mig, at det er de samme mennesker, som køber Årstidernes kasser. De vil have rigtig mad, men har brug for en ekstra hånd i hverdagen,« siger Edith Agerbo.

Hun kan se, at det nye makkerskab med Ilse Jacobsen har betydet flere ting.

»Det, at vi har fået en økonomisk indsprøjtning, betyder, at vi har turdet ansætte en medarbejder mere. Måske bliver det endda nødvendigt med endnu en. Samtidig er firmaet blevet professionaliseret med kontrakter, hjemmeside og god distributionen,« siger Edith Agerbo, som har svært ved at følge med i disse dage.’ »Og så har det nok også hjulpet på PR-siden. Ordrerne vælter ind,« konstaterer hun. Ilse Jacobsen er også helt klar på arbejdsfordelingen. »Jeg er rimelig god til at få distributionen og markedsføring på plads. Og så skal de to til gryderne. Det er de fantastisk gode til.« Retterne koster cirka 77 kroner.

Se artiklen her.

Ilse Jacobsen partner i Halkær Ådal