Søg

Økologi og dyrevelfærd i højsædet hos Halkær Ådal

 

Økologi og dyrevelfærd, ja tak!

Ved at spise økologiske fødevarer, er du med til at mindske brugen af sprøjtemidler. Dermed sparer du både miljøet og dig selv mest muligt for pesticidrester. Der må derudover hverken bruges genmodificerede (GMO) ingredienser i økologisk fødevareproduktion, eller kød/mælk/æg fra dyr som har fået genmodificeret foder. Derimod får økologiske dyr f.eks. økologisk foder og deres naturlige adfærd tilgodeses mest muligt. De har adgang til udendørsarealer, frisk luft, mere dagslys, skygge områder og læ.

Økologisk landbrug har også vist sig at have flere positive effekter på miljøet og på plante- og dyrearter i og omkring agerlandet. Der er en målbar højere grad af biodiversitet på de økologiske bedrifter. Der er især flere regnorm, insekter og fugle – både arter og antal, samt et mere varieret planteliv.

 

Preben, øko-bonde, med sine grise.

Vi vælger kun leverandører, som er godkendt af dyrenes beskyttelse.

Dyrevelfærd er virkelig hjerteblod for mig. Jeg synes man skylder de dyr vi spiser at de er behandlet med respekt hele vejen. Det gør noget ved os når vi behandler dyr respektløst – vi bliver afstumpede af det. Jeg er jo selv fra landet, og har set udviklingen fra det gammeldags landbrug til det industrielle landbrug. Det gjorde stort indtryk på mig f.eks. at opleve bundne eller fikserede søer. Bundne søer er heldigvis forbudt i dag. Det var f.eks. en stor øjenåbner selv at have frilandsgrise, og opleve hvordan de var helt anderledes levende og aktive end de grise jeg ellers havde set. En gris er lige så begavet som en hund, og det oplever man, hvis de får adgang til naturlig adfærd, som de har i en økologisk besætning. Økologiske grise er jo også anbefalet af dyrenes beskyttelse af samme årsag.

Anders Norre med sine limousiner.

Ud over at tænke på økologi og dyrevelfærd er det også vigtigt at tænke på at anvende råvarer der er produceret så lokalt som muligt. Det er en helt naturlig ting at spise de fødevarer der produceres der hvor man bor, og så supplere med lidt ekstra fra udlandet som lige kan hæve niveauet. Vi vil jo ikke undvære citroner, flåede tomater, rød peber, krydderier, osv. Men det der mætter os skal være produceret så nært som muligt.

Derfor holder jeg f.eks. også fast på at bruge Limousinekalvene fra Anders-, og Harriet Norre. Kvaliteten er formidabel, dyrevelfærden kan ikke være bedre. Kyllingerne er fra Rokkedahl som også er helt lokale. Herudover er alt kød dansk produceret og slagtet i Danmark (Jylland). Grønsagerne og kartoflerne er så vidt muligt danske eller nordiske. Men her er jeg nødt til at købe via økologiske grossister som Solhjulet og Frugtkarl, for at få den nødvendige forsyningssikkerhed.

Så vi takker dig for at vælge Halkær Ådal Økologisk som din måltidsleverandør og dermed støtte økologiens succes. På den måde medvirker du til sundheds- og velfærds-gevinster for mennesker og dyr, samt mere omtanke for vores grundvand og natur. Tusind tak.

Med kærlige hilsner,

Edith Agerbo – Stifter, medejer og direktør