Økologi og dyrevelfærd i højsædet hos Halkær Ådal


Da vi startede Halkær Ådal i 2012 var der slet ingen diskussion om at produktionen skulle være økologisk. Både Kate og jeg har jo levet så økologisk som muligt i hele vores voksenliv, og det er efterhånden muligt at spise næsten 100% økologisk. Ud over at jeg synes det er forkasteligt at producere fødevarer ved hjælp af gift, det vil jeg simpelthen ikke støtte, og det stopper kun, hvis vi som forbrugere lader være med at støtte det, så er det meget vigtigt for mig at dyrevelfærden er i top.

Ved at spise økologiske fødevarer, er du med til at mindske brugen af sprøjtemidler og dermed sparer du både miljøet og dig selv mest muligt for pesticidrester. Der må derudover hverken bruges genmodificerede (GMO) ingredienser i økologisk fødevareproduktion, eller kød/mælk/æg fra dyr som har fået genmodificeret foder – men derimod får økologiske dyr f.eks. økologisk foder og deres naturlige adfærd tilgodeses mest muligt med adgang til udendørsarealer, frisk luft, mere dagslys, skygge områder og læ.

Økologisk landbrug har også vist sig at have flere positive effekter på miljøet og på plante- og dyrearter i og omkring agerlandet, hvor der er en målbar højere grad af biodiversitet på de økologiske bedrifter. Der er især flere regnorm, insekter og fugle – både arter og antal, samt et mere varieret planteliv.

Preben, øko-bonde, med sine grise.


Dyrevelfærd er virkelig hjerteblod for mig – jeg synes man skylder de dyr vi spiser at de er behandlet med respekt hele vejen – det gør noget ved os når vi behandler dyr respektløst – vi bliver afstumpede af det. Jeg er jo selv fra landet, og har set udviklingen fra det gammeldags landbrug til det industrielle landbrug, hvor det gjorde stort indtryk på mig f.eks. at opleve bundne eller fikserede søer. Bundne søer er heldigvis forbudt i dag. Det var f.eks. en stor øjenåbner selv at have frilandsgrise, og opleve hvordan de var helt anderledes levende og aktive end de grise jeg ellers havde set – en gris er lige så begavet som en hund, og det oplever man, hvis de får adgang til naturlig adfærd, som de har i en økologisk besætning. Økologiske grise er jo også anbefalet af dyrenes beskyttelse af samme årsag.

Ud over at tænke på økologi er det også vigtigt at tænke på at anvende råvarer der er produceret så lokalt som muligt – det er en helt naturlig ting at spise de fødevarer der produceres der hvor man bor, og så supplere med lidt ekstra fra udlandet som lige kan hæve niveauet – vi vil jo ikke undvære citroner, flåede tomater, rød peber, krydderier, o.s.v., men det der mætter os skal være produceret så nært som muligt.

Anders Norre med sine limousiner.


Derfor holder jeg f.eks. også fast på at bruge Limousinekalvene fra Anders-, og Harriet Norre. Kvaliteten er formidabel, dyrevelfærden kan ikke være bedre. Kyllingerne er fra Rokkedahl som også er helt lokale og herudover er alt kød dansk produceret og slagtet i Danmark (Jylland). Grønsagerne og kartoflerne er så vidt muligt danske eller nordiske, men her er jeg nødt til at købe via økologiske grossister som Solhjulet og Frugtkarl, for at få den nødvendige forsyningssikkerhed.

Så vi takker dig for at vælge Halkær Ådal Økologisk som din måltidsleverandør og dermed støtte økologiens succes. På den måde medvirker du til sundheds- og velfærds-gevinster for mennesker og dyr, samt mere omtanke for vores grundvand og natur. Tusind tak.



Med kærlige hilsner,

Edith Agerbo – Stifter, medejer og direktør